Propozycja sałatki do słoika która idealnie sprawdzi się jako dodatek dań głównych ,kanapki czy też po prostu przekąska na przyjęciu.Jest lekko pikantna i bardzo uniwersalna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka ogórkowo-cukiniowa z papryką na zimę

Składniki:

( Proporcję na 8-10 słoików ok.330ml.)

3kg. ogórków gruntowych

1 duża cukinia

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 cebule

3 marchewki

1 główka czosnku

1 łyżka soli

Zalewa:

4 szklanki wody

1 szklanka octu

200ml koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki cukru

1 łyżka chili
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Przygotowanie:
Warzywa umyć , osuszyć. Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 h. do puszczenia soku.
W między czasie cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry, z papryk wydrąrzyć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.
W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.
Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.

Smacznego :)