Potrawka świetnie smakuje z purée ziemniaczanym , ryżem lub kaszą. Jest szybka i prosta w przygotowaniu jak to danie tego typu a za to w smaku nie zwykle oryginalna:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrawka curry z indyka

Składniki:


300 g. mięsa gulaszowego z indyka


2 marchewki


1 pietruszka


1 cebula


200ml. rosołu lub bulionu drobiowego


400 ml. mleczka kokosowego


2 łyżki curry w proszu


1 łyżeczka soli i pieprzu


1/2 łyżeczki chili i słodkiej papryki


2 łyżki masła


1 łyżka mąki+100ml zimnej wody do zagęszczenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć wraz cebulą poroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło , podsmażyć składniki.
Marchew oraz pietruszkę obrać , pokroić w pół plasterki , dodać do mięsa , smażyć jeszcze chwilę do zmiany koloru co chwila mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do garnka , zalać bulionem oraz mleczkiem kokosowym , dusić na wolnym ogniu do całkowitej miękości warzyw.
Do potrawki dodać przyprawy , wymieszać.
Chwilę przed końcem mąkę wymieszać z wodą oraz odrobiną gorącego sosu , przelać do garnka.
Pozostawić na gazie do zgęstnięcia.

Smacznego :)