Pory z boczkiem zapiekane w sosie chrzanowym

Obraz 021

Danie główne, gorąca przystawka czy też kolacja? Te danie pasuje jak ulał do każdej z wymienionych opcji.
Delikatne cienkie pory otulone boczkiem , zapieczone pod chrzanowym sosem przypominającym beszamel. Sos jasny uniwersalny Łowicz nadał całości przyjemnego, śmietankowego posmaku , chrzan i kolorowy pieprz go zaostrzyły zaś odrobina gałki muszkatołowej wydobyła jego głębię.
Oczywiście mozzarella przyjemnie ciągnęła się podczas jedzenia a akcent świeżej natki pietruszki nadał nieodłącznego aromatu.
Pory możemy zapiec także pojedynczo w małych kokilach podając gościom na stół osobne porcję.

Osobiście podałam rodzinie jako danie obiadowe w towarzystwie sałatki ze świeżych pomidorów z czerwoną cebulą , kolorowym pieprzem i oliwą z oliwek.
Smakowało wybornie , dość lekko i do syta.
Sos i pory rozpływały się w ustach zaś boczek przyjemnie chrupał :)
Już szykuję powtórkę ..

Obraz 032 Obraz 034

Składniki:
4 małe pory bez liści
4 długie plastry boczku parzonego
sól
Sos chrzanowy:
2 łyżki masła 82%
2 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka
335 ml.sosu jasnego uniwersalny Łowicz
3 łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
4 łyżki tartej mozzarelli
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Z porów zdjąć wierzchnią , zieloną skórkę ( potrafi być twarda i łykowata) rozciąć w poprzek , dokładnie wypłukać.
Gotować 5 min w osolonym wrzątku , odcedzić.
Każdego pora owinąć ścisło plastrem boczku.
Sos chrzanowy: W garnku rozgrzać , masło , wsypać mąkę , dokładnie wymieszać.
Wlać cienkim strumieniem mleko nie przerywając mieszania.
Dodać sos jasny Łowicz.
Doprawić chrzanem , gałką muszkatołową , oraz kolorowym pieprzem , połączyć.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać 3/4 sosu , ułożyć pory.
Polać je pozostałym sosem.
Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Upieczone posypać tartą mozzarellą oraz natką pietruszki.
Podawać na gorąco.

Obraz 019

 

Obraz 021

 

Obraz 041 Obraz 048

Obraz 029

Przepis bierze udział w konkursie #lowicz

Smacznego :)


Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!