Popękane ciasteczka czekoladowe z orzeszkami

DSC_0666

Słodkie, kruche i mocno czekoladowe ciasteczka z orzeszkami ziemnymi.

DSC_0648
Składniki:
150g. gorzkiej czekolady
100g. masła 82%
1/2 szklanki ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
orzeszki ziemne nie solone
cukier puder do obtoczenia ciastek
Przygotowanie:
Nad kąpielą wodną rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę wraz z masłem , wsypać kakao, dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę.
Powoli wsypywać cukier, dodać żółtka.
Do białek, dodać wystudzoną czekoladę, zmiksować.
Wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę.
Zagnieść gładkie ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą, odłożyć na 3-4 godz. do lodówki a najlepiej na noc.
Z zimnego ciasta formować małe kulki, w każdą wetknąć po 2-3 orzeszki.
Kulki dokładnie obtaczać w cukrze pudrze, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

 

DSC_0666

 

DSC_0662

Smacznego :)