Pomidorowa z bazylią i mozzarellą

Obraz 071

Zupa pomidorowa , kto jej nie lubi?

Jej wersji jest wiele …
Zwykła zabielana , przygotowana z niedzielnego rosołu , krem pomidorowy z ulubionymi dodatkami…
A może pomidorowa na miarę sałatki caprese ze świeżą bazylią i mozzarellą , doprawiona octem balsamicznym , solą i pieprzem?
Te połączenie z pewnością zadziwi i zadowoli nie jedno , nawet wybredne podniebienie :)
Plastry mozzarelli położone na gorącej zupie przyjemnie się topią i nadają delikatności zaś bazylia świeżości.
No co tu dużo pisać , po prostu trzeba spróbować by jej smakiem się delektować :)

Obraz 103
Składniki:
4 pomidory
500 ml przecieru pomidorowego Łowicz
190g koncentratu pomidorowego Łowicz
2 kulki mozzarelli
2 garście porwanych liści świeżej bazylii
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka octu balsamicznego
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
mozzarella oraz bazylia do podania na talerzu
Przygotowanie:
Pomidory myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym , kroimy w ćwiartki.
W garnku rozgrzewamy masło , przesmażamy pomidory do momentu aż oddadzą sok i lekko się rozpadną.
Wlewamy przecier pomidorowy oraz koncentrat , smażymy dalej na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.


Do pomidorów wlewamy 1 l. wody , zagotowujemy.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz octem balsamicznym.
Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy , rwiemy na małe kawałki.
Zupę zestawiamy z gazu dodajemy ser oraz bazylię.
Miksujemy na gładki krem.


Podajemy ze świeżą bazylią i plastrami mozzarelli , oprószoną świeżo mielonym pieprzem.

Obraz 110

Obraz 095

Obraz 071

Smacznego :)

 

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!