Polewka z prośnianek z żołądkami drobiowymi

Obraz 009

Zupa która zaskakuje swą prostotą i smakiem. Aromatyczny i rozgrzewający, pachnący przyprawami wywar z grzybów z dodatkiem żołądków drobiowych i marchewki. Możemy go nazwać polewką czy też rosołem.
W wersji bezmięsnej żołądki możemy całkowicie pomiąć wtedy powstanie czysty wywar grzybowy.

Składniki:
0,5 kg. żołądków drobiowych
1 kg prośnianek ( gąsek)
4 marchewki
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek czarnego pieprzu
sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić- najlepiej za pomocą małej szczoteczki.
Zalać wodą z dodatkiem soli i octu, odstawić na 15min, po tym czasie przepłukać parokrotnie.
Większe prośnianki przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości, zalać ok. 2,5 l. wody, dodać ziele angielskie , pieprz w ziarnach oraz liście laurowe.
Gotować na minimalnym gazie przez 1,5 godz. Polewka ma tylko pyrkać.
Do garnka dołożyć opłukane żołądki drobiowe, gotować do ich miękkości.
Zupę doprawić solą i pieprzem.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

 

Obraz 009

 

Obraz 007

 

 

Smacznego :)