Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z chipsów

DSC_0779

Soczyste , bardzo chrupiące polędwiczki z kurczaka zanurzone w gęstym cieście a następnie obtoczone i usmażone w smakowych chipsach ziemniaczanych.
Z chęcią sięgną bo nie dzieci i dorośli.
Polędwiczki możemy potraktować jako domowy fast-food lub podać na obiad z puree ziemniaczanym i sałatką ze świeżych warzyw.

DSC_0789

Składniki:
10-12 polędwiczek z kurczaka
Ciasto:
1 szklanka mleka
2 łyżki majonezu
2 jajka
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól, pieprz
3/4 szklanki maki pszennej
olej do smażenia
Panierka:
1 szklanka pokruszonych chipsów ziemniaczanych cebulowych
1 szklanka pokruszonych chipsów ziemniaczanych ketchupowych lub paprykowych
2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć.
Ciasto: Do miski wlać mleko, dodać majonez, wbić jajka.
Wsypać przyprawy oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować do powstania gęstego ciasta.
Panierka: Chipsy wymieszać z bułką tartą.
Każdą polędwiczkę zanurzyć w cieście a następnie obtoczyć w chipsach.
Rozgrzać olej-tyle by do połowy zakrywał mięso, smażyć partiami na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
DSC_0779

 

DSC_0780

Smacznego :)