Polędwiczka wieprzowa pieczona w sosie cebulowym

Obraz 029

Delikatna polędwiczka wieprzowa pieczona w aromatycznym sosie cebulowym na bazie bulionu warzywnego Krakus.
Danie na co dzień i od święta.
Możemy podać ją z gotowanymi czy też pieczonymi ziemniakami , kaszą lub pieczywem.
Z każdym z wymienionych dodatków będzie smakowała wyśmienicie.

Obraz 048 Obraz 039

 

Obraz 035

 

Obraz 056

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok 600 g)
lubczyk suszony
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
czosnek granulowany
olej do smażenia
Sos cebulowy:
3 duże cebule
masło klarowane do smażenia
150 ml bulionu warzywnego Krakus
250 ml wody
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , odciąć błonki.
Z każdej strony oprószyć obficie przyprawami.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć polędwiczkę na rumiano.
Sos cebulowy: Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę , zeszklić na maśle klarowanym.
Wlać wodę oraz bulion warzywny Krakus , doprawić kolorowym pieprzem oraz solą , zagotować.
Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso , wlać sos cebulowy.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Przekręcić na drugą stronę , piec kolejne 15 min.
Polędwiczkę podawać na sosie cebulowym , pokrojoną w plastry , posypaną natką pietruszki.

 

Obraz 037 Obraz 036

 

Obraz 066

Obraz 031

Obraz 029

 

Smacznego :)   Obraz 062

#krakus #smacznieiszybko


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!