Polędwice z dorsza ze szparagami smażone na maśle cytrynowym

Obraz 042

Wiosenny, lekki , pyszny obiad. Polędwica z dorsza, odpowiednio usmażona jest niezwykle delikatna i soczysta. Do ryby jako dodatek chrupiące szparagi. Całość usmażona na maśle z dodatkiem cytryny która oddaje delikatny, nie dominujący posmak. Polecam spróbować :)

 

Obraz 027 Obraz 050

 

Składniki:
2 polędwice z dorsza ( Każda po ok 200g.)
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
500g. zielonych szparagów ( sól, cukier)
2-3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, odłożyć.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, blanszować we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru, odcedzić, osuszyć.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać sok oraz skórkę z cytryny.
Na maśle położyć polędwicę z dorsza smażyć ok 2 min, przekręcić na drugą stronę, obok położyć szparagi.
Smażyć kolejne 2-3 min podlewając szparagi cytrynowym masłem.
Rybę podawać ze szparagami i np. pomidorem lub sałatką ze świeżych warzyw.
Obraz 042

Obraz 033

 

Smacznego :)