Połączenie lekko ostrej piersi kurczaka z truskawką oraz trzema rodzajami sałat tworzy wykwintne danie które moja rodzina uwielbia. Polecam podać podczas pikniku na świeżym powietrzu lub rodzinnym letnim obiedzie.

Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

Składniki:
Na 4 porcję:
4 duże górne liście sałaty lodowej
4 liście sałaty masłowej
4 garście rukoli
4 duże truskawki
sos sojowy ciemny
200g. długo dojrzewającego sera cheddar w kawałku
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
szczypta soli
Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami Sałatka z pieczoną piersią kurczaka i truskawkami

Przygotowanie:
Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
Składniki marynaty połączyć razem , natrzeć mięso , odstawić pod przykryciem na 3-4 h. do lodówki.
Po tym czasie pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego , piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Upieczoną pierś pokroić w cienkie plastry.
Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki także pokroić w cienkie plasterki.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W każdy liść sałaty lodowej włożyć garść rukoli oraz porwany liść sałaty masłowej.
Na wierzch ułożyć plastry kurczaka oraz truskawki.
Sałatkę polać sosem sojowym oraz posypać tartym serem cheddar.

Smacznego :)