Podobnie przygotowane polędwiczki można kupić w fast-foodzie , można też przygotować samemu w domu.Są pyszne chrupiące i wyraziste w smaku, zioła dodają im oryginalności :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Polędwiczki drobiowe w panierce koperkowo-ziołowej na ostro

Składniki:
5 polędwiczek drobiowych ( z kurczaka)
Marynata:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka:
chili , słodkiej papryki , czosnku granulowanego , pikantej przyprawy do kurczaka
szczypta soli i pieprzu
Ciasto:
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
Panierka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatkowo olej do smażenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć.
Każdą polędwiczkę przekroić na pół , rozbić cienko używając foli oraz tłuczka.
Składniki na marynatę połączyć , dokładnie posmarować każdą polędwiczkę.
Składniki na ciasto wymieszać razem za pomocą trzepaczki wg.potrzeby dodać więcej mąki ciasto musi być gęste.
Koperek umyć posiekać drobno , wymieszać z mąką oraz ziołami prowansalskimi.
Na patelni dobrze rozgrzać sporą ilość oleju ( tak by zakrywał całe dno patelni) Każdą polędwiczkę maczać w cieście a następnie obtaczać w koperkowo-ziołowej panierce.
Smażyć 1-2 min z każdej strony.
Podawać jako przekąska z ulubionym sosem i danie obiadowe np.z ziemniakami i sałatką.

Smacznego :)