Placki ziemniaczane z grzybami w mleczku kokosowym

Obraz 002

Dość kontrowersyjne połączenie leśnych grzybów z mleczkiem kokosowym było strzałem w dziesiątkę. Smaki idealnie do siebie pasują. Grzyby w kremowym sosie jako dodatek do chrupiących, cebulowych placków ziemniaczanych to jest to :)

Obraz 009 Obraz 020

Składniki:
Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól,pieprz
olej lub smalec do smażenia
Grzyby w mleczku kokosowym:
0,5kg. grzybów leśnych
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki śmietany 18%
sól,pieprz
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć.
Zetrzeć na tarce o małych oczach wraz z obraną cebulą, odstawić.
Z masy ziemniaczanej odlać powstałą wodę.
Wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy.
Wymieszać dokładnie.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie placki na wolnym ogniu z obu stron by stały się chrupiące z wierzchu a miękkie w środku.
Grzyby w mleczu kokosowym: Grzyby dokładnie umyć,pokroić na mniejsze kawałki, obgotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby.
Smażyć na wolnym ogniu przez kolejne 5 min.
Wlać mleczko kokosowe, dusić do zgęstnięcia sosu, doprawić solą i pieprzem.
Śmietanę połączyć z parowa łyżkami sosu, przelać na patelnie, wymieszać.
Placki podawać w towarzystwie grzybów.

Obraz 002

Obraz 021

 

Smacznego :)