Placki drobiowe z pieczarkami

Obraz 014

Wytrawne placki z indyka z mnóstwem pieczarek aromatycznej natki pietruszki oraz czosnku który nadał plackom charakteru. . Możemy podać je z ulubionym sosem lub jako dodatek do ziemniaków , ryżu czy też kaszy i sałatki. Najlepiej smakują na ciepło chociaż w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sera żółtego są równie smaczne.

Obraz 021 Obraz 013

Składniki:

500g piersi z indyka
500g pieczarek
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 jajo
3-4 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do dań z drobiu
1 łyżka pomidorów suszonych w płatkach z czosnkiem i bazylią
sól , pieprz
bułka tarta do obtoczenia placków
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso umyć osuszyć , zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Pieczarki i cebulę obrać , umyć , pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę , dodać pieczarki i czosnek , smażyć do odparowania płynu , pozostawić do wystudzenia.
Do mięsa dodać smażone pieczarki , jajo , bułkę tartą , posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
Wyrobić dłońmi masę , formować okrągłe , płaskie placki.
Każdego obtaczać w bułce tartej , smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

 

Obraz 014

 

Smacznego :)