Pizzerinki z sosem jogurtowo-koperkowym,tuńczykiem i szparagami

Obraz 053

Pizzę uwielbia większość z nas,  przygotowana z pysznymi dodatkami potrafi skraść nawet najwybredniejsze podniebienie 😉
Puszyste ciasto z dodatkiem aromatycznej bazylii oraz delikatny sos jogurtowy z mnóstwem świeżego kopru i pikantnego czarnego pieprzu, który idealnie pasuje nadając lekkiej pikanterii.
Jajko dodatki, delikatna mozzarella, soczysty, pełen wyrazistego smaku tuńczyk Princes, obowiązkowe w sezonie wiosennym zielone szparagi, pomidor oraz chrupiąca papryka.

Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają: jedne nadają delikatności, inne pikanterii zaś kolejne soczystości i chrupkości- nic dodać nic ująć :)

Przepyszne, wiosenne kolorowe pizzeriki które możemy zabrać na piknik, zajadając posiłek na świeżym powietrzu, podać na obiad lub kolację :)

Obraz 046 Obraz 061

Składniki:
Obraz 080
Ciasto:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżka suszonej bazylii
3 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki przegotowanej,letniej wody
Sos jogurtowo-koperkowy:
250ml jogurtu naturalnego gęstego
1/2 pęczka kopru
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Dodatki:
200g. tartej mozzarelli
280g.tuńczyk Princes w sosie własnym (waga po odsączeniu)
6-8 zielonych szparagów
4 plastry pomidora
1/2 małej, czerwonej papryki
listki świeżego szpinaku
Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki wsypać drożdże, sól, cukier i bazylię, wymieszać.
Wlać olej oraz wodę.
Wyrobić dłońmi gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawić na 1 godz. do podwojenia objętości.
Sos jogurtowo-koperkowy: Umyty, osuszony koperek posiekać drobno.
Jogurt wymieszać z koprem oraz czarnym pieprzem.
Dodatki: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min we wrzątku z solą i cukrem, odcedzić, pokroić na małe kawałki.
Pomidora pokroić w plastry, paprykę w kostkę.
Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Ciasto podzielić na 4 części, z każdego kawałka uformować okrągłego placka.
Kawałki ciasta posmarować sosem jogurtowo-koperkowym, posypać mozzarellą oraz ułożyć kawałki tuńczyka Princes.
Na środek ułożyć plaster pomidora,oraz główkę szparaga.
W koło ułożyć kawałki papryki oraz resztę szparagów, posypać ponownie odrobiną mozzarelli.
Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Podawać z dodatkiem świeżych liści szpinaku.

Obraz 053

 

Obraz 057

 

Obraz 049

Obraz 086Serdecznie zapraszam czytelników bloga na udział w konkursie  www.konkurstunczyk.eu   :)

 

#MasterTuńczyk

 

Smacznego :)


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes