Pizzerinki dla wielbicieli bardzo ostrych smaków.

DSC_0171

Pizzerinki chili z salami

Składniki:
(Składniki na 6 średniej wielkości pizzerinek)
Ciasto:
450g.mąki pszennej
200ml.ciepłego mleka
30g.świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Dodatki:
200g.tartego sera żółtego
12 plastrów pikantnego salami z papryką
5 dużych pieczarek
1 biała cebula
Sos:
1 świeża czerwona papryczka chili z pestkami
6 łyżek pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapenopapier do pieczenia
DSC_0171 DSC_0155

Przygotowanie:
Ciasto:Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem oraz mąką.Zalać ciepłą wodą, wymieszać do powstania konsystencji śmietany( ewentualnie dodać mąki)Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
Dodatki: Cebule pokroić w piórka.
Pieczarki obrać , umyć , pokroić w plastry.
Paprykę chili umyć , posiekać drobno.
Połączyć z ketchupem oraz jalapeno.
Ciasto na pizzę podzielić na 6 części , każdy rozwałkować nie zbyt cienko na stolnicy oprószonej mąką.
Pizzerinki smarować sosem ,posypać serem żółtym ,układać po 2 plastry salami , pieczarki , cebulę oraz ponownie odrobinę sera.
Pizzerinki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Smacznego :)