Pizza z pomidorami i mozzarellą

Obraz 026

Łagodna , delikatna w smaku pizza z pomidorami i mozzarellą. Sos na bazie passaty pomidorowej nadaje jej soczystości zaś świeże zioła podkręcają smak.

Obraz 020
Składniki:
(Na 2 pizze o wymiarach blaszek 29cm.)
Ciasto:
300g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
100g. Roztopionego masła 82%
1/2 łyżeczki soli
Sos:
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżka suszonych pomidorów
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Dodatki:
2 kulki mozzarelli
2 duże , twarde pomidory
świeża rukola
świeża bazylia
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami oraz solą. wlać masło i mleko. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Sos:Passatę pomidorową wymieszać z suszonymi pomidorami , bazylią oraz ostrą papryką.
Dodatki:Umyte pomidory oraz odsączoną z zalewy mozzalellę pokroić w cienie plastry.
Wykonanie: Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować 0,5cm. okrągłe placki na stolnicy lekko oprószonej mąką. Umieścić je w blaszkach do pieczenia. Wierzch każdego placka posmarować sosem , ułożyć plastry mozzarelli oraz pomidora.
Pizzę piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st. Podawać przybraną świeżą bazylią oraz rukolą.

Do pizzy zamiast sosu polecam podać oliwę z oliwek , świetnie do niej pasuje.

Obraz 026

 

Obraz 014

 

Obraz 044

 

Smacznego :)