Pizza na cienkim cieście z panierowanymi polędwiczkami

DSC_0345

Domowa pizza na cienkim cieście z sosem pomidorowo-ziołowym.
Z pysznymi dodatkami, panierowanymi polędwiczkami z kurczaka, pieczarkami i cebulą.

 

DSC_0339 DSC_0336

Składniki:
Ciasto:
300g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
200 ml ciepłej wody ( nie gorącej)
Sos:
200g. pomidorów krojonych z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
2 panierowane polędwiczki z kurczaka
4 pieczarki
2 plastry cebuli
100g. tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
Wlać olej oraz wodę.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Sos: Pomidory zblendować, dodać koncentrat, zioła i przyprawy.
Wymieszać.
Dodatki: Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, obrane pieczarki w plastry.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko , posmarować po całości sosem pomidorowym, posypać serem żółtym.
Ułożyć pieczarki, polędwiczki oraz cebulę.
Pizzę piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

DSC_0345

 

Smacznego :)