Pizza na cienkim cieście z białym sosem i szparagami

DSC_0329

Pyszna,mocno serowa, domowa pizza na cienki cieście.
Jako dodatki biały sos śmietanowy z koperkiem, zielone, świeże szparagi i pieczarki.

 

DSC_0319 DSC_0321

 

Ciasto:
300g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
200 ml ciepłej wody ( nie gorącej)
Sos:
100ml. słodkiej śmietanki 30%
150ml. kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 pęczek kopru
Dodatki:
2 kulki mozzarelli
150 g tartego sera żółtego
6-7 sztuk zielonych szparagów
4 pieczarki
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
Wlać olej oraz wodę.
Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Sos: Do miski przelać śmietany, dodać majonez oraz posiekany drobno koper.
Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą.
Dokładnie wymieszać.
Dodatki: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min w osolonym wrzątku.
Obrane pieczarki pokroić w plastry.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko , posmarować po całości sosem śmietanowym.
Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać serem żółtym.
Ułożyć pieczarki oraz szparagi.
Pizzę piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

DSC_0329

 

DSC_0325

 

Smacznego :)