Pizza dla wielbicieli ostrych smaków , jak dla mnie pyszna.Zapraszam:)

DSC02525

Pizza z peperoncini i suszonymi pomidorami

Składniki na 3 pizze pieczone w naczyniu do tarty:
Ciasto:
1/2 pół kg. mąki
35 g. świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
Dodatki :
400 g sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda)
5-6 plastrów szynki wielskiej
6 dużych suszonym pomidorów z zalewy
1 duża cebula
1 łyżeczka suszonych papryczek peperoncini
przecier pomidorowy
DSC02511 DSC02525

Przygotowanie:
Cisto : Drożdże w kruszyć do szklanki , dodać cukier -zalać ciepłą wodą , zostawić do rozpuszczenia. Mąkę oraz sól i pieprz przesiać do miski , dodać masło , rozetrzeć całość widelcem. Do miski przelać drożdże , wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Ma podwoić swoją objętość.
er zetrzeć na tarce o dużych oczkach , szynkę pokroić w kawałki , pomidory w paseczki , cebulę w cienkie plastry -porozdzielać warstwy , papryczki na pół .
Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką , wyrabiamy ponownie chwilkę , dzielimy na 3 części rozwałkowujemy cienkie u mnie okrągłe placki, przekładamy do naczynia do pieczenia pizzy , podnosimy końce do góry . Każdą pizzę smarujemy przecierem pomidorowym , posypujemy grubą warstwą sera żółtego , układamy cebulę , szynkę , pomidory oraz papryczki. Całość oprószamy ponownie odrobiną sera żółtego
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pieczemy 25 min z termoobiegiem grzanie góra dół.
 

Smacznego:)