Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną

Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną

Pizza na pełnoziarnistym spodzie z dodatkiem kaszy manny.Bardzo pikantna , dla amatorów ostrych smaków.

 

Składniki:
( z podanych proporcji wychodzi 4 pizze)
Ciasto:
500g. mąki pełnoziarnistej pszennej
200g.kaszy manny
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody
Zaczyn:
20g. świeżych drożdży
200 ml wody
4 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżeczka cukru
Sos:
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki sosu sambal oelek
Dodatki:
ser żółty
pikantne salami z papryką
kukurydza konserwowa
świeża papryka chili
marynowana papryka jalapeno w plasterkach
świeża papryka kolorowa
mała cebula
Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną Pizza diabelska na pełnoziarnistym spodzie z kaszą manną

Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże wkruszamy do miski , mieszamy z wodą oraz mąką do powstania jednolitej masy gęstości kwaśnej śmietany ew. dosypujemy mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę mieszamy z kaszą manną oraz solą , dodajemy zaczyn , olej oraz wodę.
Wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się gładkie i jednolite.
Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na 1 h.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Gotowe ponownie chwilę wyrabiamy , dzielimy na 4 części.
Blat oprószamy mąką , rozwałkujemy placki o grubości 1 cm.
Boki zawijamy do góry.
Dodatki:kukurydzę oraz paprykę jalapeno odsączamy z zalewy.
Paprykę kroimy w cienkie paski ,chili oraz cebulę w plasterki.
Placki smarujemy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego i sosu chili.
Posypujemy obficie serem żółtym , układamy plastry salami.
Następnie wykładamy kukurydzę , wszystkie papryki i cebulę.
Ponownie oprószamy odrobiną sera żółtego.
Pizze pieczemy przez 25-30 min.w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podajemy pokrojoną w trójkątne kawałki.

Smacznego :)