Pizza bianca 4 sery

DSC_0899

Pizza dla miłośników mocno serowych smaków. Wyrazista a zarazem delikatna, wzbogacona o pieczarki i kukurydzę.
Rukola fajnie współgra smakowo.
Świetnie smakuje sama lub podana z ulubionym sosem.

( Składniki na 2-3 średniej wielkości, okrągłe pizze)
DSC_0891 DSC_0890
Składniki:
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
500g. mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Sos:
200 g. mascarpone
4 pełne łyżki majonezu
1/2 pęczka kopru ( jeśli mamy mały pęczek to cały)
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Dodatki:
100g. tartego sera cheddar
100 g. tartego sera gouda
2 kuli mozzarelli
10 średniej wielkości pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
rukola do posypania przed podaniem
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól.
Podgrzać.
Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą .
Na środku zrobi dołek, wlać gotowy rozczyn oraz mleko.
Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.
Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Sos: Mascarpone wymieszać dokładnie z majonezem, koprem oraz solą i pieprzem ( pieprzu polecam wsypać solidną łyżeczkę)
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie przez chwilę.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Boki każdego placka pozawijać do środka, posmarować sosem, posypać serem cheddar i goudą oraz ułożyć resztę składników.
Porwaną mozzarellą, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, odsączoną z zalewy kukurydzą.
Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Pizzę podać udekorowaną świeżą rukolą

DSC_0899
DSC_0901

Smacznego :)