Pikantnie doprawiony mus z awokado idealnie dopełnia smak delikatnego pasztetu :)

DSC04679

Pasztet drobiowo-wieprzowy z musem awokado

Składniki:
2 uda z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 pojedyncza pierś kurczaka
100g. wątróbki wieprzowej
1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
1 por-biała część
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżka :
przyprawy do kurczaka, przyprawy do mięsa mielonego, czosnku granulowanego
1 łyżeczka:
soli , pieprzu
1/2 łyżeczki chili
Mus:
1 dojrzałe awokado ( ważne by było dojrzałe)
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki:
pieprzu , chili
szczypta soli
DSC04679

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym gotujemy do miękkości. Warzywa( bez cebuli) obieramy , myjemy także gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso oddzielamy od kości , wraz z warzywami dzielimy na mniejsze kawałki.Odstawiamy do przestygnięcia
Wątróbkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym . Cebulę obieramy kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia. Najpierw przesmażamy wątróbkę , później dorzucamy cebulę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mus: Awokado przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy , łączymy razem.
Mięso oraz warzywa także przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa czynność powtarzamy 2 razy. Dodajemy jajko ,bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. ( próbujemy mięsa wg. potrzeby doprawiamy) Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
Keksówkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą , na dno wykładamy mus awokado rozsmarowując równo po całości naczynia. Na mus wykładamy masę pasztetową. Pieczemy przez 45 min w 180st. z termoobiegiem grzanie góra-dół ( środkowa półka)
Smacznego :)