Pikantne żeberka z papryczkami peperoni i marchewką

DSC_0906

Żeberka które pokochają miłośnicy pikantnych dań, a mężczyźni będą prze szczęśliwi z takiego posiłku.
Przez żołądek do serca bliska droga z kuflem zimnego piwa :)

Żeberka o oryginalnym smaku, marynowane z mieszance różnych sosów i płynów z namiastką przypraw.
Miód nadaje charakterystycznej słodyczy a pikantne papryczki peperoni porządnie palą w język :)

Jako dopełnienie smaku, kawałki delikatnej marchewki.

Koniecznie polecam spróbować wersji z papryczkami lub tej samej je pomijając, wtedy danie będzie łagodne.
Ja zrobiłam w dwóch wersjach mając na uwadze dzieci, nie muszę mówić że Wszyscy zajadali się ze smakiem :)

 

DSC_0906
Składniki:
2 kg. żeberek w pasku
1 szklanka coca-coliDSC_0917
1 szklanka jasnego piwa
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
2 czubate łyżki musztardy stołowej
2 łyzki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki oliwy z oliwek  Gallo Classico
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
( sól i pieprz opcjonalnie)
smalec do smażenia
4 marchewki
4 papryczki peperoni z zalewy
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać dokładnie razem, do połączenia się składników.
Mięso umyć, osuszyć, zanurzyć dokładnie żeberka w marynacie.
Odstawić najlepiej na noc, lub na parę godz. do lodówki.
Żeberka obsmażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pozostałą marynatę także przesmażyć aż lekko zgęstnieje.
Marynatą polać mięso.
Obrane marchewki pokroić w plastry, papryczki także.
Warzywa wymieszać dołożyć do mięsa.
Piec pod przykryciem przez 60 min., w między czasie przekręcić żeberka na drugą stronę.
Odkryć mięso, piec kolejne 30 min.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami.

 

DSC_0908

 

DSC_0915

Smacznego :)

 

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

 


Dodaj smaku z Gallo!