Pikantne udka curry w ziołach

Obraz 002

Pikantne , pachnące ziołami , pieczone udka z kurczaka o smaku curry. Bardzo dobrze smakują z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i mizerią.

Obraz 039 Obraz 012

Składniki:

1 kg udek z kurczaka
4 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka sosu piri-piri
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki ziół ojca Mateusz
2 łyżki ziół do dań z drobiu
100 g masła 82 %

Przygotowanie:

Mięso umyć osuszyć.
Z pasty curry , oleju , sosu piri-piri oraz reszty przypraw zrobić papkę.
Natrzeć każde udko.
Odstawić na min 2 godz do lodówki.
Mięso ułożyć w blaszce , lub naczyniu żaroodpornym, dodać kawałki masła. Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 030 Obraz 046

 

Obraz 002

 

Obraz 031

Smacznego :)