Pikantne steki z karkówki

Obraz 213

Soczyste, pyszne lecz dość kaloryczne steki z karkówki wieprzowej.Mięso wychodzi miękkie, aromatyczne i pikantne dzięki paście chili. Polecam podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką bądź surówką. Ogórek kiszony będzie także doskonale do niej pasował.

Steki możemy również przygotować na grillu.

Obraz 201 Obraz 219

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej
1 łyżka pasty chili
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka mieszanki ulubionych ziół
sól, pieprz
smalec do smażenia
30g. masła śmietankowego

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić w o 4 cm plastry, naciąć z jednej strony w kratkę.
Zamarynować w paście chili, słodkiej papryce, ziołach, soli i pieprzu.
Odstawić na noc a najlepiej na dobę do lodówki.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć plastry mięsa po 2 min z każdej strony.
Na dno blaszki wlać wodę, ułożyć karkówkę a na nią kawałki masła.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

Obraz 213

Smacznego :)