Piersi w sosie serowo-koperkowym

DSC_0381a

Kawałki kurczaka zatopione w wyrazistym sosie serowym z dodatkiem aromatycznego kopru.
Mięso świetnie smakuje podane z ryżem czy też świeżą bagietką.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól,pieprz
słodka papryka mielona
czosnek granulowany
1 cebula
masło klarowane do smażenia
Sos serowy:
200 ml mleka
150 ml śmietanki 30%
100g. sera cheddar
150g. sera gouda
1/2 pęczka kopru
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki/ w paski, oprószyć przyprawami.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane zeszklić cebulę, dodać mięso, smażyć na rumiano.
Sos serowy: W garnku podgrzać mleko ze śmietanką, nie gotując.
Dodać połamane na małe kawałki lub starte sery.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając do powstania gładkiego sosu.
W między czasie wsypać koper, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Sos serowy przelać do mięsa, dusić na minimalnym gazie przez kolejne 5 min do zgęstnięcia.

 

DSC_0381a

 

DSC_0382A

 

Smacznego :)