Pierś z kaczki to zupełna nowość dla moich kubków smakowych.Mięso wychodzi soczyste o bardzo ciekawym i wyrazistym smaku.Przygotowane na słodko zaspokoi i zaskoczy nie jedno wybredne podniebienie.Zapraszam :)

DSC01820

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem

Składniki:
1 podwójna pierś z kaczki ( u mnie wycięta z całej kaczki o wadzę ponad 2 kg)
2 łyżki całej żurawiny
1 średnie jabłko
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek ( u mnie z dodatkiem bazylii)
sól , pieprz
DSC01791 DSC01820

Przygotowanie:
Pierś myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacinamy skórę robiąc na ukos kratkę-przekładamy do miseczki. Oliwę mieszamy z miodem solą i pieprzem-nacieramy mięso. Przykrywamy wierz naczynia folią odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso wyjmujemy , smarujemy jedną łyżką żurawiny, większość kładziemy na środkiem między jednym a drugim płatem piersi.
1/2 jabłka kroimy w plastry , drugą część w ćwiartki. Plastry układamy na dnie keksówki lub małego naczynia żaroodpornego, na nie kładziemy złożoną w pół pierś. ( w trakcie pieczenia się otworzy )
Wierzch mięsa smarujemy kolejną łyżka żurawiny , po bokach układamy pokrojone w ćwiartki jabłko
Pieczemy przez 70-75 min w 180 st. z termoobiegiem. grzanie góra- dół.Co jakiś czas podlewamy mięso sosem. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry które polewamy wytworzonym sosem , podajemy z upieczonym razem jabłkiem i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)