Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i groszkiem

Obraz 012

Szybkie danie przygotowane na jednej patelni. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać dosłownie do wszystkiego. Ryżu jak u mnie, ziemniaków, makaronu czy też kaszy a nawet pieczywa. Sos wychodzi kremowy, mocno śmietankowy a warzywa i kurczak delikatne i soczyste. Polecam spróbować

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki przyprawy gyros
1 cebula
500g. pieczarek
200g. groszku konserwowego
sól, pieprz
olej do smażenia
500ml śmietanki 36 %
4 łyżki kremowego serka śmietankowego
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Warzywa obrać umyć, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry, dodać do kurczaka.
Smażyć do odparowania płynu.
Wsypać odsączony groszek konserwowy.
Dodać serek śmietankowy oraz śmietankę.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie do zgęstnięcia sosu.

 

Obraz 012

Obraz 020

 

 

Smacznego :)