Pierogi z wołowiną i boczkiem

Obraz 048

Najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory udało mi się przygotować. Pachnące natką pietruszki oraz czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:Obraz 031
( z podanych proporcji wychodzi ok.70 pierogów)
Ciasto:
700g. mąki pszennej + do podsypania
4 łyżki śmietany 18%
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
500g. wołowiny
500g. boczku surowego bez chrząstek
2 cebuleObraz 038
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki chili
sól , pieprz
2 łyżki masła
Dodatkowo:
olej roślinny
podsmażona cebula lub roztopione masło

 

Obraz 043
Przygotowanie:
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą ,dodajemy śmietanę ,jajko i ciepłą wodę. Ugniatamy ciasto dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.( Gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub suche dodajemy więcej gorącej wody lub mąki)
Farsz:Z boczku usuwamy skórę.
Kroimy boczek z wołowiną na mniejsze kawałki.
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy.
Dodajemy mięso , smażymy do zarumienienia.
Doprawiamy chili , solą i pieprzem.
Farsz przekładamy do miski , wsypujemy natkę pietruszki oraz czosnek niedźwiedzim.Mieszamy.
Odrywamy po kawałku wcześniej przygotowanego ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy ok. 1 czubatą , łyżkę farszu. Zlepiamy pierogi dociskając mocno brzegi palcami.
Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju roślinnego 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Pierogi podajemy okraszone podsmażoną cebulka lub polane stopionym masłem. Pierogi bardzo dobrze smakują odsmażone na smalcu.

Obraz 048
Smacznego :)