Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na smalcu nadaje im całkowicie innego smaku.

DSC_0160

Pierogi porosołowe

Składniki na ok 50 pierogów:
Ciasto:
300g. mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
2 udka kurczaka ugotowane w rosole
2 skrzydełka kurczaka ugotowane w rosole
1 skrzydło indyka ugotowane w rosole
2 białe cebule
1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapeno
sól , pieprz
smalec do smażeniapodsmażona cebula do okraszenia
DSC_0160 DSC_0163

Przygotowanie:
Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
Farsz: mięso oddzielamy od kości oraz skóry.
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy mięso z cebula na rumiano. Farsz doprawiamy.
Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu.

Smacznego :)