Pierogi, nasze polskie pierogi – wiadomo dość kaloryczne ale jakie pyszne i nie zastąpione.
Kto lubi ? łapka w górę 
Boczek , grzyby i cebula to wspaniałe połączenie , przeważnie boczek stanowi okrasę do pierogów z grzybami czy z kapustą i grzybami u mnie zaś zagościł jako składnik główny farszu.
Ciasto jest delikatne a farsz intensywny w smaku.
Polecam spróbować.
Składniki:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
gorąca woda ( tule ile pochłonie mąka)
Farsz:
700g. boczku wieprzowego parzonego
2 duże cebule
500g. obgotowanych grzybów leśnych ( można użyć mrożonych)
sól , pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:Na stolnice wsypać mąkę , wlewać stopniową gorącą wodę , zaparzając ciasto widelcem.
Zagnieść gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli).
Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.
Farsz:Boczek , cebulę , oraz grzyby pokroić w małą kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie , wrzucić boczek.
Gdy mięso wytopi tłuszcz dodać cebulę.
Smażyć na rumiano.
Dołożyć grzyby smażyć do odparowania płynu.
W między czasie doprawić solą i pieprzem – soli polecam dać nie dużo ponieważ boczek ma ją w sobie zaś pieprzu dość sporo.
Ciasto podzielić na 4 części , każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
Z ciasta wykrawać kółka – użyłam szklanki.
Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.
Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia , odcedzić.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką , stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.
Mniam, ale pysznie się prezentują te pierożki – nic tylko zajadać 😛
Dziękuję , były pyszne
Pierogi są chyba najlepszym daniem na świecie! Zawsze smakują dobrze! Pozdrawiamy – DaPietro
Zgadzam się bez dwóch zdań
Pozdrawiam serdeczne
Martyna