Pieczony dorsz w maślance z orzechami na brokułowym puree

obraz-031

Ryba z piekarnika – można rzec banalne danie , prawda?

Jednak… trzeba spróbować delikatnego dorsza marynowanego w maślance z domieszką soku z cytryny , soli i pieprzu.Posypanego chrupiącymi orzechami włoskimi , pieczonego na kremowym brokułowo-serowym puree.
Ryba i puree rozpływają się w ustach , chrupiące orzechy dodają oryginalnego smaku i charakteru a całość tworzy pełny witamin , wartościowy , lekki posiłek.

obraz-017 obraz-023

Danie możemy podać samo , z sałatką ze świeżych warzyw , ziarnistym pieczywem lub w bardziej sytej wersji z gotowanymi/pieczonymi ziemniakami.

Pieczony dorsz w maślance z orzechami na brokułowym puree
Składniki:
300 g. filetów z dorsza ( po rozmrożeniu)
300 ml maślanki naturalnej
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
Puree brokułowe:
1/2 brokuła ( ok. 250 g.)
2 łyżki kremowego serka śmietankowego z czosnkiem niedźwiedzim
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
3-4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Dorsza myjemy , osuszamy , kroimy na 3-4 mniejsze kawałki.
Maślankę łączymy z sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
Zalewamy rybę , odstawiamy na 2-3 godz.
Puree brokułowe: brokuła dzielimy na różyczki ,gotujemy na parze.
Do brokuła dodajemy serek śmietankowy z czosnkiem niedźwiedzim , sól i pieprz.
Ugniatamy tłuczkiem lub miksujemy uzyskując gładkie puree.
Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego , na wierzch kładziemy dorsza.
Każdy kawałek ryby posypujemy orzechami włoskimi.
Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Podajemy z natką pietruszki.

obraz-019 obraz-009

obraz-031

obraz-062 obraz-040 obraz-047

 

hashtag #Ambition

Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE dla czytelników bloga 10% zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar. Serdecznie zapraszam :)


Ambition z dbałością

Smacznego :)