Pieczone ziemniaki w bułce tartej z koprem

Obraz 023

Delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, pieczone ziemniaki o maślanym smaku z świeżym koprem i bułką tartą . Świetne jako dodatek do mięs i sałat lub podane z ulubionym sosem.

 

Obraz 021 Obraz 024

Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 łyżka soli
100g. masła 82%
4 łyżki przyprawy do ziemniaków
1 pęczek posiekanego kopru
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć.
Większe sztuki pokroić w ćwiartki, mniejsze na pół.
Gotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli przez 10 min.
Odcedzić, susząc w garnku dodać masło, przyprawę do ziemniaków, bułkę tartą oraz koper.
Potrząsać garnkiem parokrotnie do pokrycia każdego ziemniaka przyprawami.
Wyłożyć ziemniaki na blaszkę, piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Obraz 023

 

Smacznego :)