Pieczone placki z cukinii z łososiowym twarożkiem

obraz-024

Delikatne , lekkie pieczone placki z cukinii podane z łososiowym twarożkiem. Najlepiej smakują w towarzystwie lekkiej sałatki ze świeżych warzyw skropionej oliwą z oliwek.

Składniki:
Placki:
1 duża żółta cukinia
1 jajko
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól , pieprz
oliwa z oliwek
Twarożek:
250g. twarogu półtłustego
160g. łososia w oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól , pieprz
Przygotowanie:
Placki:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach , odstawiamy na 10 min , odciskamy sok.
Wbijamy jajko , wsypujemy mąkę kukurydzianą , doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy składniki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po dwie łyżki masy tworząc okrągłe placuszki.
Placki skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 st , 30 min.
W połowie pieczenia przekręcamy na drugą stronę.
Twarożek:Do miski wkruszamy twaróg , dodajemy śmietanę , sól , pieprz oraz odsączonego z oleju łososia.
Gnieciemy całość widelcem do połączenia się składników.
Placuszki podajemy z twarogiem.

obraz-024

 

obraz-007 obraz-015

Smacznego :)