Pieczone kotlety drobiowe w kokosowej panierce

obraz-016

Lekkie kotlety drobiowe pieczone bez tłuszczu . Maczane w cieście na bazie maślanki a następnie otaczane w mieszance wiórek kokosowych z bułką tartą. Delikatne , chrupiące i lekko słodkie w smaku od kokosu. Świetnie pasują do ryżu i warzyw.

obraz-004

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól , pieprz
Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Panierka:
1 szklanka wiórek kokosowych
1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Pierś umyć , osuszyć , przekroić wzdłuż na 6 kotletów. Każdy lekko rozbić , oprószyć solą i pieprzem.
Ciasto:Składnik na ciasto połączyć razem do powstania jednolitej konsystencji.
Panierka:Wiórki kokosowe wymieszać z bułką tartą.
Każdy kawałek mięsa maczać w cieście a następnie obtaczać w panierce. Ułożyć kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. W połowie pieczenia kotlety przekręcić na drugą stronę.

obraz-016

obraz-006 obraz-022

Piersi możemy podzielić na grusze 4 kotlety , wtedy zmniejszamy ilość ciasta i panierki.

Smacznego :)