Pieczona młoda kapusta z jarskim sosem po królewsku Hortex

Obraz 207

Wiosna, wiosna.. a co z nią idzie?
Oczywiście warzywa, mnóstwo kolorowych, pysznych warzyw bez których nie wyobrażam sobie domowego jadłospisu całej rodziny.
Dużo by mówić ale nasza czwórka jest „warzywożercami”, serio, serio- mąż też ;).
Warzywa na śniadanie, obiad, kolację czasem nawet dostaję życzenia po przebudzeniu się 5 letniej córy by ugotować jej brokuła , wcina go razem z 15 mies. Lilą.
Do obiadu obowiązkowo sałatka, surówka, gotowane w wodzie i na parze czy też smażone, pieczone warzywa a bywa często tak że stanowią one nasz cały posiłek.
Czasem się zastanawiam po kim moje dziewczynki mają taki apetyt na warzywa, no ale jak to po kim?
Przecież jasne że po mamie 😉
Moc witamin = mnóstwo energii i nie ma co się zastanawiać skąd w dzieciach tyle poweru do zabawy i rozrabiania.

Tak więc gdy zobaczyłam na stoisku młodą kapustę z pięknymi zielonymi liśćmi już wiedziałam że jest moja :)
Nie wiele się zastanawiając przebrnęłam przez stoisko mrożonek aby upolować jakąś fajną mieszankę na sos.
Moją uwagę przykuła zupa królewska Hortex– znajduje się w niej wszystko co potrzebne do przygotowania pysznego sosu z którym podałam kapustę, tak aby całość stanowiła pożywny posiłek.
Nie była bym oczywiście sobą gdybym nie pokombinowała.
Aby urozmaicić danie dodatkowo przesmażyłam na maśle cebulę z pieczarkami- chociaż pieczarki są już składnikiem zupy, wiedziałam że sos wyjdzie pyszny i potrzebowałam go sporo :)
Wszystkie warzywa na koniec udusiłam w domowym warzywnym bulionie i słodkiej śmietance z dodatkiem soku z limonki oraz czosnku granulowanego.
Sos wyszedł po prostu wyśmienity, jasno zielony dzięki szpinakowi, w wiosennym kolorze odrastającej trawy – tak mi się skojarzyło 😉
Upieczoną, maślaną kapustę podałam z solidną porcją jarskiego sosu, oraz jako dodatki garść roszponki i odrobina smażonej na maśle cebuli.
Wiosenny, pełen witamin posiłek gotowy.

Obraz 202 Obraz 185

 

Składniki:
1 główka średniej wielkości młodej, słodkiej kapusty
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
50g. masła 83%
Królewski sos jarski:
500g.pieczarek
1 duża cebula
2 łyżka masła klarowanego
450g. zupy królewskiej Hortex
250ml. domowego wywaru z warzyw
200ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka czosnku granulowanego
sól,pieprz
Dodatki:
smażona na maśle cebula
roszponka skropiona oliwą z oliwek
Przygotowanie:
Z kapusty odrywamy wierzchnie twarde liście,Umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy ok. 5 min.
Odcedzamy,kroimy w ćwiartki.
Blaszkę smarujemy masłem,układamy kawałki kapusty, oprószamy solą i pieprzem.
Na każdy kawałek kapusty kładziemy po kawałku masła.
Pieczemy ok.30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
W między czasie dokładamy masło aby kapusta wyszła soczysta.
Królewski sos jarski: W czasie gdy kapusta dochodzi w piekarniku bierzemy się za przygotowanie sosu.
Cebulę kroimy kostkę,obrane,umyte pieczarki w plastry.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane,szklimy cebulę,dodajemy pieczarki,dusimy do wyparowania płynu.
Do garnka dodajemy zupę królewską Hortex,mieszamy, smażymy do momentu pokrycia szpinakiem warzyw.
Wlewamy wywar warzywny, pozostawiamy na gazie kolejne 5 min.
Gaz zmniejszamy do minimum, wlewamy słodką,śmietankę.
Doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Dusimy do zgęstnięcia sosu.
Upieczoną kapustę podajemy z sosem królewskim i np. jak u mnie z roszponka oraz smażoną na maśle cebulą.

 

Obraz 214 Obraz 208

 

Kolorowa wiosna na talerzu to jest to 😉

 

Obraz 207

 

Obraz 210

 

Obraz 194

Smacznego :)

#Hortex

 

 

 

 


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex