Kotlety mielone nie z pieczarkami a o intensywnym pieczarkowym smaku dzięki takim samym proporcjom mięsa i grzybów.
Delikatne, bardzo smaczne i soczyste.
Składniki:
500g. zmielonej łopatki wieprzowej
500g. pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane, umyte pieczarki zatrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać drobno.
Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu, pozostawić do wystudzenia.
Mięso przełożyć do miski, dodać pieczarki z cebulą, śmietanę oraz wbić jajko.
Doprawić solą i pieprzem, wsypać natkę pietruszki oraz bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy formować owalne kotlety, smażyć na rumiano z obu stron.
Wyglądają przepysznie!
Dziękuję
Napewno dobre bo robie na podobie pasztet pieczarkowy
Pasztet też na pewno smakuje wyśmienicie
I znowu olej do smażenia. Danie może i zdrowe, ale ten olej rujnuje wszystko. Olej jest do dań zimnych i nie nadaje się do smażenia, pieczenia.
Pierwsze słyszę iż olej nie nadaje się do smażenia ale dziękuję za cenną uwagę 😉