Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Obraz 067

Wyśmienite kule mięsne z całą pieczarką i ciągnącą się delikatną mozzarellą. Na ciepło idealnie smakują jako dodatek do ziemniaków i sałatki na zimno zaś z ulubionym sosem np. czosnkowym, koperkowym czy też czy pomidorowym.

Obraz 057 Obraz 035

Składniki:

10 średniej wielkości pieczarek
2 kulki mozzarelli (każda po 125g.)
400g. mielonej szynki wieprzowej
1 cebula
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól , pieprz
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej
bułka tarta do obtoczenia mięsa

Przygotowanie:

Pieczarki obrać , umyć , osuszyć.
Mozzarellę odsączyć z zalewy , każdą pokroić na 5 plastrów.
Do mięsa mielonego wbić jajko , wsypać bułę tartą i przyprawy.
Dodać posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki.
Wyrobić rękoma masę mięsną.
Na każdą pieczarkę od strony korzonka kłaść plaster mozzarelli lekko dociskając ser.
Każdą dokładnie obkleić mięsem , obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej w takiej ilości by do połowy zakrywał mięsne kulki , smażyć na rumiano z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Obraz 065 Obraz 066                                                                                                                                                                                                         Obraz 067

Smacznego :)