Pieczarki bolognese

Obraz 048

Tymi pieczarkami podbiłam kubki smakowe domowników i gości. Wyszły na prawdę wyśmienite , wypełnione po brzegi pysznym farszem bolognese z serem żółtym rozpływają się w ustach. Polecam serdecznie jako przystawkę lub dodatek do dania głównego – sałaty z warzywami i / lub pieczonych ziemniaków

Obraz 034 Obraz 036

Składniki:

10 dużych pieczarek
400 g zmielonej szynki wieprzowej
300 g boczku wędzonego
1 marchewka
1 pietruszka
por -biała część
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wina
400 g passaty pomidorowej
2 łyżki ziół prowansalskich
sól , pieprz
150 g. tartego sera żółtego

Przygotowanie:

Warzywa obrać , umyć , osuszyć.
Boczek pokroić w małą kostkę , przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać mięso mielone , pokrojoną drobno cebulę , czosnek oraz korzonki pieczarek.
Dołożyć pora oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę , smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.
Całość podlać winem , dusić do wyparowania płynu.
Dodać passatę pomidorową , doprawić ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem , wsypać większość sera żółtego.
Dokładnie wymieszać , podgrzewać do zgęstnięcia sosu.
Obrane kapelusze pieczarek napełniać obficie farszem , ułożyć na blaszce , posypać pozostałym serem żółtym.
Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Obraz 069 Obraz 062

 

Obraz 048

 

Obraz 070

Smacznego :)