Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym

Obraz 008

Makaron z sosem pomidorowym zawsze chętnie zjadany jest przez mojego męża i córkę. Dodałam szpinak by przemycić witaminy.Wyszło proste , szybkie i pyszne danie. Sama byłam zaskoczona smakiem sosu pomidorowego z dużo ilością szpinaku.

Składniki:
300g. makaronu penne ( rurki)
olejObraz 008
sól
Sos pomidorowo-szpinakowy:
500g. mielonej łopatki wieprzowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 pomidory
250g. mrożonego szpinaku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól ,pieprz
olej do smażenia
tarty ser żółty

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju , odcedzamy.
Sos:Cebulę , czosnek i pomidory obieramy.
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej , szklimy cebulę , dodajemy czosnek , mieszamy. ‚
Po chwili dokładamy mięso mielone , smażymy do odparowania płynów.
Po tym czasie dodajemy pomidory , szpinak oraz koncentrat pomidorowy.
Dusimy na wolnym ogniu do powstania gęstego sosu.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
Makaron podajemy z gorącym sosem posypanym serem żółtym.

Obraz 003

 

Smacznego :)