Pełna witamin zupa-krem z warzyw. Uwielbia ją moja dwuletnia córka.

DSC_0218

Krem marchwiowy z batatem

Składniki:
( 4l. zupy)
1,5 kg. marchwi
1 duży batat lub dwa małe ok. 350g.
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
4 ziemniaki
2 cebule
200g. kremowego serka topionego
1 łyżka suszonego lubczyku
sól , pieprzsłodka śmietanka do polania
DSC_0218 14 (22)

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać , umyć , pokroić na mniejsze kawałki.
Wazywa zalać wodą ok 5 cm ponad ich wysokość.
Gotować do całkowitej miękkości.
Zupę w między czasie doprawić.
Zdjąć z ognia , zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać gorąca z kleksem słodkiej śmietanki lub z dodatkiem grzanek.

Smacznego :)