Pełen smaków i aromatów rosół z domowym makaronem. Idealny i nie zastąpiony podczas niedzielnych obiadów i świąt. Uczta dla podniebienia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosół drobiowo wołowy z domowym makaronem

 

Składniki:
Rosół:
1 porcja rosołowa z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g.szpondru wołowego
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
1 biała część pora+ parę liści
1 cebula
4 ząbki czosnku
5 suszonych grzybów leśnych
2 liście kapusty włoskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki suszonego lubczyku lub parę gałązek świeżego
3-4 liście laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz wg.smaku
posiekana natka pietruszki
Makaron:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka ( najlepiej wiejskie od gospodarza)
3-4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej i sól do gotowania makaronu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Rosół:Mięso dokładnie umyć , przełożyć do garnka zagotować.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać , wymyć dokładnie wraz z porem.
Cebulę oraz czosnek w łupinkach opalić nad ogniem.
Liście kapusty oraz natkę pietruszki także dokładnie umyć.
Grzyby sparzyć.
Z gotującego się mięsa zebrać szumowinę, włożyć warzywa zioła , liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 1,5-2 h. na wolniutki ogniu by rosół tylko pyrkał.
W między czasie rosół doprawić solą i pieprzem wg. smaku.
Makaron:Na stolnicę wysypać mąkę , na środku zrobić wgłębienie , wbić jajka , wlać wodę oraz dodać sól.
Wyrabiać ciasto rękoma aż stanie się gładkie i jednolite (ew. dodać mąki lub podlać wodą)
Odstawić ciasto na 20 min. aby odpoczęło.
Stolnice oprószyć mąką.
Ciasto podzielić na 2 części , rozwałkować cieniutkie placki , posypać je odrobiną mąki którą rozsmarować po wierzchu ciasta.
Zwijać w rulon jak naleśnik.
Rulon kroić w cieniutkie paseczki , które potrząsać rękoma by powstał makaron.
W garnku zagotować wodę z solą i olejem.
Gotować makaron ok 5min. od czasu wypłynięcia na wierzch.( makaron przed odcedzeniem należy spróbować ponieważ czas jego gotowania jest zależny także od grubości )
Makaron rozdzielić na porcję , zalać gorącym , przecedzonym rosołem.
Podawać z marchewką i posiekaną natką pietruszki wg. smaku

Smacznego :)