Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

Obraz 046

Domowy pasztet z mięsa kaczego oraz warzyw. Chrzan dodany do masy jest delikatnie wyczuwalny za to pianka chrzanowa świetnie współgra z mięsem. Niezastąpiony do kromki świeżego chleba.

Składniki:
Pasztet:
0,5 kg. gotowanego mięsa z kaczkiDS2
2 ugotowane marchewki
2 ugotowane pietruszki
2 cebule
1 łyżka smalcu
1 jajko
2 łyżki chrzanu śmietankowego
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Pianka chrzanowa:
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki chrzanu śmietankowego
4 łyżki tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki , usunąć ewentualne kości , chrząstki i skórę.DS7
Cebulę pokroić w piórka.
Marchew i pietruszkę w grube plastry.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę.
Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
Zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski , zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać chrzan , jajko oraz bułkę tartą.
Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną.
( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany.
Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.
Masę wylewamy na pasztet.
Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła

Obraz 046

Smacznego :)