Pasztet z cukinii z łososiem i fetą

to1a.

to5a to4a

 

 

Tradycyjne pasztety z cukinii głównie pieczone są z dodatkiem włoszczyzny i czosnku, są oczywiście pyszne ale fajnie odmienić ten tradycyjny, letni smak :)

Pasztet z kolorowych cukinii, z dodatkiem przyprawionego słodką papryką łososia, świeżą papryczką chili , czerwoną cebulą oraz słoną fetą wyszedł wyśmienity, wprost rozpływa się w ustach.
Delikatny, aromatyczny i soczysty, z nutą pikanterii.
Idealnie pasuję podany z sałatką z soczystych dojrzewających w słońcu pomidorów i młodej cebulki :)

 

to8a to1b

Składniki:
2 nieduże żółte cukinie
2 nieduże zielone cukinie
1 czerwona cebula
100g. prawdziwego, słonego sera feta
1 papryczka chili
125g. łososia MOWI SIGNATURE wędzonego na gorąco SŁODKA PAPRYKA
1/2 pęczka kopru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki curry
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
masło do wysmarowania keksówki
bułka tarta do wysypania keksówki

 

 

Przygotowanie:
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, przemieszać, odstawić aby puściła sok.
Po 30 min odcisnąć na sitku.
Cebulę oraz papryczkę chili bez pestek, pokroić w małą kostkę.
Fetę oraz łososia rozdrobnić na małe kawałki.
Cukinię przełożyć do miski, dodać resztę warzyw, łososia oraz przyprawy.
Wsypać posiekany koperek.
Wbić jajko, wsypać kaszę mannę oraz bułkę tartą.
Wymieszać składniki razem.
Keksówkę wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą, przełożyć masę cukiniową.
piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

to3a

to1a.

 

to1b

 

Smacznego :)

 

#lososmowi


KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!