Pasztet drobiowo-wołowy z cukinią

obraz-068

Delikatny i soczysty pasztet drobiowo-wołowy z cukinią oraz pikantną nutą pasty chili.

Składniki:
( na dwie keksówki , użyłam naczynia żaroodpornego 20×20 cm)
2 ćwiartki z kurczaka
2 podwójne piersi z kurczaka
500 g szpondru wołowego
2 marchewki
1 pietruszka
3 cebule
500 g żółtej cukinii
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka ostrej pasty chili
sól , pieprz
masło do smażenia
smalec do smażenia
masło+ bułka tarta do wysmarowania naczynia

obraz-065
Przygotowanie:
Mięso myjemy , gotujemy w wodzie do miękkości , pozostawiamy do ostudzenia , oddzielamy od kości oraz skóry.
Marchewki oraz pietruszkę obieramy , także gotujemy do miękkości.
Obraną cebulę kroimy w kostkę , szklimy na maśle.
Mięso smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.
Mięso wraz z cebulą , marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy z soku , dodajemy do mięsa wraz z resztą składników.
Mieszamy masę do połączenia się składników.
Przekładamy do naczynia/keksówek wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą.
Pieczemy około 90 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

obraz-062

 

obraz-061 obraz-063

Smacznego :)