Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

dd

Mocno serowe , paszteciki z dodatkiem słonej fety oraz kminku który świetnie podkreśla smak sera. Ciasto jest puszyste i delikatne a skórka chrupiąca. Paszteciki mogą być śniadaniem z kubkiem mleka czy kakao lub przekąską. Idealnie będą pasowały podane z gorącym barszczem czerwonym do picia.

Obraz 043 ddd

Składniki:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
200 g.topionego serka śmietankowego
250 ml ciepłego mleka
2 jajka
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
100g sera feta
1 łyżeczka kminku
białko do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
Serek topiony roztopić nad kąpielą wodną z paroma łyżkami mleka , wystudzić.
Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem i solą.
Wbić jajka , wlać pozostałe mleko i serek topiony.
Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko na stolnicy oprószonej mąką ,pokroić w paski.
Każdy pasek posypać pokruszoną fetą , zwinąć w rulonik.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawić na kolejne 15 min.
Każdy pasztecik posmarować rozkłóconym białkiem , posypać kminkiem.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

d

 

d4

 

dd

 

Smacznego :)