Pappardelle z łososiem i boczniakami w śmietanie

Obraz 107

Danie dla całej rodziny w niecałe 30 min ? Oczywiście makaron.
Pappardelle z wędzonym łososiem i rumianymi boczniakami zatopionymi w sosie na bazie słodkiej śmietanki i żółtek.
Smaczny, sycący pomysł na obiad.

 Obraz 096 Obraz 117

Składniki:

250g makaronu pappardelle
1 cebula
300 g boczniaków
masło klarowane do smażenia
300 g. łososia wędzonego na gorąco
250 ml słodkiej śmietanki 30%
2 żółtka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
sól ( opcjonalnie)

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Obraną cebulę pokroić w kostkę , oczyszczone boczniaki w paski.
Na patelni rozgrzać masło klarowane zeszklić cebulę , dodać grzyby smażyć na rumiano.
Do grzybów włożyć makaron oraz porwanego na małe kawałki łososia.
Śmietanę połączyć z żółtkami, gałką muszkatołową i pieprzem cytrynowym.
Sos wlać na patelnię delikatnie mieszając do momentu aż obklei wszystkie składniki. ( ew. doprawić solą )

 

Obraz 107

 

Smacznego :)