Pappardelle z indykiem w sosie porowo-śmietanowym

Obraz 073

Obiad w parę chwil, z paru prostych składników może być wyśmienity. Makaron i indyk zatopione w sosie śmietanowym z porem są bardzo smaczne. Takim obiadem nakarmimy całą rodzinę nie spędzając paru godz w kuchni.

 

Obraz 083

Składniki:

400g. makaronu pappardelle
600g. piersi z indyka
1 łyżka suszonych pomidorów
1 łyżka ziół do dań z drobiu
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
olej do smażenia
1 duży por- biała część
250 ml słodkiej śmietanki 36%
250 ml kwaśnej śmietany 180%
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Pierś z indyka pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso, wsypać przyprawy – przemieszać , podsmażyć chwilę
Pora dokładnie opłukać, pokroić drobno, dodać do mięsa.
Smażyć razem kolejne 2-3 min.
Śmietany wymieszać razem, wlać do mięsa.
Sos doprawić solą i pieprzem wg. smaku.
Dusić kolejne 10 min aż delikatnie zgęstnieje.
Na patelnie dodać ugotowany makaron ,całość wymieszać dokładnie razem.
Podawać gorące, posypane natką pietruszki.

 

Obraz 073

Obraz 081

 

 

Smacznego :)