Orzechowa straciatella

DSC_0457

Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony masą śmietankową z serkiem mascarpone, tartą czekoladą i orzechami włoskimi.
Ciasto jest delikatnie słodkie i bardzo smaczne.

DSC_0446 DSC_0448

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
Masa:
500 ml. słodkiej śmietanki 30%
250g. serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
Poncz:
4 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
4-5 łyżek startej mlecznej lub gorzkiej czekolady do posypania ciasta
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Stopniowo wsypywać cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż białka staną się szkliste.
Dodawać po łyżce oleju a następnie po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach.
Do masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.
Masa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.
Zimną czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.
Wodę połączyć z sokiem z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.
Wierzch posypać tartą czekoladą.
Ciasto odstawić do schłodzenia.
DSC_0457

 

Smacznego :)DSC_0452