Orientalny gulasz wieprzowy z plantanem

Obraz 035

Pomyślałam że skoro plantan to banan warzywny idealnie będzie pasował do gulaszu i się nie myliłam.Wieprzowina i warzywa idealnie skomponowały się z lekko słodkim bananem. Sos z gulaszu na bazie jogurtu naturalnego to poezja smaków, aromatyczny, orientalny, kremowy o pięknym żółtym kolorze.

Obraz 021 Obraz 013

Składniki:

500g. szynki wieprzowej
5 łodyg selera naciowego
1/2 cebuli
1 plantan ( banan warzywny)
olej rzepakowy z chili , pomidorami i bazylią do smażenia ( można zastąpić tradycyjnym)
sól , pieprz
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu piri-piri
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki curry w proszku
1/2 łyżeczki kminku w proszku
300 ml jogurtu naturalnego
natka pietruszki do posypania na talerzu

Przygotowanie:

Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Selera oraz obraną cebulę pokroić drobno.
Przesmażyć cebulę z selerem, dodać szynkę , smażyć na rumiano.
Wlać wody tyle, by zakryła składniki, dusić do miękkości mięsa.
Plantana pokroić w dużą kostkę, dodać na patelnie, wymieszać.
Wlać sos sojowy, sos piri-piri oraz wsypać przyprawy.
Wlać jogurt naturalny.
Dusić kolejne 30 min do zgęstnięcia sosu i miękkości plantana.
Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

Obraz 037 Obraz 040

 

;Obraz 035

Smacznego :)